Akvarij


PRAŠUME

Živa HranaRakovi (ljuskavci)

Slani škampi (Artemia salina)
Slani škampići su jedna od najpopularnijih živih hrana u ovom hobiju. Većina škampića dolazi iz San Franciska ili Velikog Slanog Jezera. Škampići su dostupni u živom, smrznutom ili smrznuto-mrtvom obliku. Jajašca škampića su dostupna i da kućni uzgoj. Mlade larve su odlična hrana za leglo ribica. Odrasli slani škampići su podesni i za male i za velike ribe. Osiguravaju dovoljno probavnih tvari svojim vanjskim skeletima i nisu nositelji bolesti koje napadaju slatkovodne vrste.

Vodene mušice (Daphnia)
Dafnija je odlična dodatna hrana koja se može davati svakih 7 – 10 dana radi osiguranja probave. Dafnija je dostupna smrznuta, smrznuto-sušena, i ponekad živa.

Kiklopi
Kiklopi su odlična hrana za velika legla i male ribe. Treba paziti jer će ovi ljuskavci napadati maleno leglo. Dostupni su u smrznutom i živom obliku.

Riječni račići (Gammarus)
Ovi račići su prirodna hrana za mnoge veće ribe, posebno ciklide. Radi održavanja na životu, potrebno ih je držati u hladnoj vodi s jakim prozračivanjem.


Crvići

Crni crvići
Crni crvići su isjeckani crvi uzgojeni na ribljim farmama (i zato značajno čišći nego Tubifex crvi).

Tubifex crvi
Tubifex crvići nastanjuju blatne, zagađene tokove i ne mogu se baš preporučutu kao hrana za ribe jer sadrže lučke parazite i otrove i imaju slabu hranjivu vrijednost. Uvijek natapajte crve u čistoj vodi par dana prije nego ćete ih dati ribama. Hraniti je potrebno štedljivo jer Tubifex crvi se mogu zakopati u dno akvarija i uginuti. Tubifex crvi su dobri za hranjenje samo povremeno, ili ako riba odbija drugu hranu.

Bijeli crvi (Enchytraea)
Bijeli crvi se nalaze u raspadnom materijalu poput brda komposta ili piljevine. Bijeli su crvi masni i njima treba hraniti samo povremeno. Bijeli se crvi obično koriste za hranjenje starijeg mrijesta. Ovi se crvi lako uzgajaju doma.

Zemljani crvi
Zemljani crvi se mogu pronaći u većini vrtova. Prije hranjenja, potrebno ih je dobro očistiti od nečistoće i blata. Dobra su hrana za velike, mesojedne ribe.


Larve kukaca

Bloodworms (Chironomus)
Omiljena hrana za ribe koja se može nabaviti smrznuta, smrznuto-sušena, ili živa. U prirodi su ovi crvi poznati kao graditelji kukuljica na odpacima biljaka i mulju. Komarci Chironomusa ne grizu.

Larve crnog komarca
Odlična su hrana, puna vitamina i često pomaže «okidanju» parenja kod nekih vrsta. Larve komaraca se lako love u jezercima i barama i mogu se odgajati postavljanjem u posude s vodom. Pazite, crni komarac ubada!

Larve bijelog komarca, stakleni crvi
Strakleni crvići se pronalaze u jezercima i barama. Ove larve kukaca se razvijaju u komarce. Lako su dostupni na tržištu u živom ili smrznutom obliku.

Jestivi crvi
Jestivi crvi su larve kukaca i lako dostupni u mnogim dućanima za kućne ljubimce. Njima se mogu hraniti velike ribe. Ove larve se ne smiju smatrati uobičajenom hranom, već povremenim nadomjestkom.


Kukci

Voćna mušica (Drosophila)
Preporuča se koristiti samo kratko-krile, ne-leteće voćne mušice koje će teže pobjeći. Drosophila je priroda hrana mnogih vrsta i može se koristiti za poticanje mrijesta. Kulture drosopile se mogu nabaviti putem pošte od uzgajivača. Ako se želi uzgojiti Drosophilu, postavite hranjivu podlogu u posudu s dvadeset do trideset voćnih mušica. Podloga se može pripremiti od nasjeckane banane, nekoliko šljiva, kukuruza i zobenih pahuljca, jedne breskve ili naranče i šalice vinskog octa. Preko podloge treba posuti pekarski kvasac.

Muhe, zrikavci, bube i prevrtači
Moguće je loviti kućne muhe, onesposobiti ih i hraniti srednje do velike mesojedne ribe. Zrikavci se mogu loviti ili kupiti u dućanu. A ostali kukci se mogu loviti u prirodi.


Školjkaši

Puževi
Maleni vodeni puževi, uobičajena pratnja vodenih biljaka mogu biti hrana za neke vrste riba.


Kralješnjaci

Ribe, žabe, punoglavci
Zlatne ribe i gupiji se često koriste kao hrana za velike mesojedne vrste. Ove ribice mogu prenositi bolesti i parazite. Mnogi akvaristi stavljaju lijekove u vodu gdje drže ribice za hranu radi smanjenja rizika širenja bilesti u glavnom akvariju. Žabe i punoglavci se povremeno upotrebljavaju kao hrana za velike ribe. Obično se ta bića love u lokalnim barama i potocima.


Smrznuta hrana
Na tržištu je dostupno mnogo različite smrznute hrane za slatkovodne ribe. To uključuje: svu živu hranu koju smo prije spomenuli, kril, plankton, lignje, hrane bazirane na bilkama, i ostali proizvodi temeljeni na mesu. Postoje smrznute hrane koje sadrže miješane sastojke koji su specijalno složeni za pojedine tipove riba. Neki akvaristi rade kod kuće smrznutu hranu od mesa, žive hrane i biljaka.


Smrznuto-sušena hrana
Dostupne su mnoge varijante smrznuto-sušene hrane. Ova hrana ima prednost jer čuva sve hranjive sastojke žive hrane bez poteškoća koje uzrokuje čuvanje žive hrane. Ipak, nemojte isključivo hraniti ribe tom hranom, jer, kao i živa hrana, ne sadrži dovoljno vitamina koji se mogu osigurati davanjem dobre pahuljaste hrane.


Pahuljice, tablete, briketi
Hrane od pahuljica, tabletice i briketi su najčešće korištena hrana za akvarijske ribe iz dobrih razloga: obično nije skupa, lagana je za uporabu, i dobro izbalansiranog sastava. Ove hrane su dostupne u mnogim oblicima, uključujući posebno složene mješavine za pojedina stanja riba. Pahuljice se mogu davati jednom do četiri puta na dan, ali samo male količine, koje ribice mogu pojesti u dvije (ili manje) minute. (iznimka su briketi od algi) Pahuljice upiju vodu za 10-ak sekundi i tope se u njih. A ribama koje se hrane samo pahuljicama prije nego upiju vodu, pahuljice trebaju biti lagano navlažene prije stavljanja u tank.


Mikro hrane
Mikro hrane se lakše skupljaju ili uzgajaju nego kupuju. Mikro hrane se u pravilu koriste kod malih mrijestova.

Zelena voda (lebdeće alge)
Zelena voda se lako uzgaja. Jednostavno stavite u posudu vodu iz akvarija ili staru kišnicu i ostavite je na sunčanom mjestu. Dodajte neke alge iz akvarija i dodajte nekoliko kapi gnojiva za biljke. Lebdeće alge bi se trebale pojaviti za par dana. Ovu hranu dozirajte kapaljkom.

Infuzorij i mikroskopski organizmi
Infuzorij je ime da nekim jednostaničnim mikroorganizmima. Vrlo je često prisutan u akvariju. Može se uzgajati dodavanjem naribane banane ili leće u posudu napunjenu akvarijskom vodom. U par dana, prisustvo infuzorija se može prepoznati po mutnoj vodi. Infuzorijem treba hraniti pomoću kapaljke. Jajašca životinjskih mikroorganizmima (Rotifer) se često mogu nabaviti u dućanu.

Ostali mikrosokopski organizmi
Ostali mikroskopski organizmi se mogu prikupiti, brižljivo, iz jezera ili ostalih izvora čiste vode. Pustite vodu kroz finu tkaninu i na njoj će ostati ti mali organizmi. No, treba biti svjestan da neki od tih organizama može štetiti leglu!

Žumanjak od jaja
Žumanjak se može pripremiti za hranjenje ribica usitnjavanjem kuhanog žumanjka u posudi dok se voda ne zamuti i tada se daje putem kapaljke.


Hranjenje preko praznika
Nikako nemojte dodavati nove biljke ili ribice u akvarij kasnije od jednog mjeseca prije praznika. Prije praznika, akvarij treba počistiti, promijeniti vodu i nikako se ne smije dodavati nove ribe ili biljke. Ukoliko akvarist neće biti prisutan manje od jednog tjedna, ribice ne treba hraniti, osim mladih riba ili legla ako ga imate. Ukoliko akvarista neće biti dulje nego tjedan dana ili ne želi držati ribice bez hrane, najbolje je nabaviti automatsku hranilicu. Potrebno je imati hranilicu poznatog proizvođača jer je ona pouzdanija (neće se tako lako pokvariti dok vas nema) Provjerite da ne izbacuje previše hrane. Alternativa tome je imati prijatelja ili susjeda koji će hraniti ribe i paziti na akvarij. Ostavite prethodno pažljivo izmjerene dnevne doze i napravite listu (voda, temperatura, filetri, uginule ribice, itg) stvari koje prijatelj treba provjeriti. Najmanje popularna alternativa je ostaviti akvarij na brigu akvarističkom dućanu kojemu vjerujete zajedno s instrukcijama za hranjenje. Obično cijena ove usluge i nije tako velika.


Hranidbene navike
Ribe obično se dijele na četiri prehrambene grupe: mesojedi, biljojedi, svejedi i čistači (blatojedi).
Mesojedi su meso-jedne ribe koje su u prirodi obično grabežljivci. U divljini, ove vrste se hrane ribom, kukcima, larvama kukaca i ljuskašima. Veliki mesojedi mogu jesti samo nekoliko puta tjedno. Mesojedi imaju veliki želudac i kratki probavni trakt. U akvariju, ovisno o veličini mesojeda, riba se može hraniti živom hranom ili pahuljicama.
Biljojedi se u prirodi hrane biljkama, voćem i algama. Često se hrane i imaju dugačak probavni trakt. U akvariju, biljojedi se mogu hraniti pahuljicama i biljnom prehranom.
Svejedi se hrane u prirodi raznovrsnom hranom. U akvariju im se može davati živahrana, pahuljice ili biljne hrane.
Čistači, ili «blatojedi» se hrane algama i otpacima (i mikroorganizmima koji nastavaju blato) i ostacima drveta. Uglavnom se stalno hrane i imaju maleni želudac s dugačkim probavnim traktom. U akvarijima, treba im davati pahuljice, brikete i alge.Sastav hrane

Ovisno o prehrambenim navikama ribe (mesojedi, svejedi, biljojedi, čistači (blatojedi)) postotak masnoće, vlakana i bjelančevina će varirati:
mesojedi svejedi biljojedi čistači
masnoća3-6% 2-5% 1-3% 2-4%
vlakna2-4% 3-8% 2-6% 5-10%
bjelančevine45-70% 30-40% 30-40% 15-30%
vlaga6-10% 6-10% 6-10% 6-10%


Vitamini

Vitamin A
Djelovanje: rast stanica
Simptomi manjka: slab rast, deformacije kralješničkog stupa i peraja
Izvor: jetra, špinat, mrkva

Izvor: papirka, grašak, mrkva, špinat

Vitamin B2 (riboflavin)
Djelovanje: kontrola enzima i proteina
Simptomi nedostatka: zamagljene oči, slab rast, nedostatak apetita
Izvor: špinat, grašak, paprika, mrkva

Vitamin B3 (nikotinska kiselina)
Djelovanje: smanjuje proteine u hrani
Simptomi nedostatka: slabost, nevoljni pokreti, tumori
Izvor: grašak, jetra, špinat, paprika

Vitamin B5 (pantotenska kiselina)
Djelovanje: produkcija hormona, metabolizam
Simptomi nedostatka: slabost, pucanje škržnih membrana
Izvor: jetra, paprika

Vitamin B6 (Pyridomin) i B12 (Cyanocobalamin)
Djelovanje: enzimi, metabolizam proteina
Simptomi nedostatka: otežano disanje, gubitak apetita, malaksalost, slab rast
Izvor: jetra, paprika

Vitamin C (Asorbinska kiselina)
Djelovanje: razvoj kostiju i zuba, zarastanje rana, probava
Simptomi nedostatka: popucala koža,problemi s jetrom i mišićima
Izvor: paprika, grašak, špinat

Vitamin D3
Djelovanje: razvoj kostiju
Simptomi nedostatka: degeneracija kostiju
Izvor: riblja jetra, riblje meso

Vitamin E
Djelovanje: razvoj spolnih organa, plodnost
Simptomi nedostatka: neplodnost
Izvor: jaja, žitarice

Vitamin K
Djelovanje: stvaranje krvi, poboljšanje krvi
Simptomi nedostatka: smrtonosne ozljede (ogrebotine)
Izvor: leća, grašak, špinat

Vitamin M (Folna kiselina)
Djelovanje: stvaranje krvi, metabolizam
Simptomi nedostatka: tamni pigment na koži
Izvor:

Cholin
Djelovanje: rast, produkcija masti, obojenost
Simptomi nedostatka: povečani bubrezi i jetra
Izvor: paprika


Predgovor | Uvod | Anatomija | Akvarij - Kako izabrati akvarij | Akvarij - Razmjeötaj u akvariju | Akvarij - Uspostava akvarija | Osnovna Anatomija Ribeéiva Hrana | Metode postupanja kod bolesti | Bolesti | Tehnike razmnûavanja tropskih riba | O?uvanje | Kemija vode

Prijevod sa engleskog na hrvatski omogućio Dean Barić

Praöume na Hrvatskom | Copyright | Praöume na Engleskom | U PDF-u

©2007 Rhett Butler