Akvarij


PRAŠUME

Akvarij - Kako izabrati akvarijKako izabrati akvarij
Vrsta i veličina akvarija ovisi o raspoloživosti prostora, cijeni i potrebama riba. Imajte na umu da su veći spremnici laganiji za održavanje za nego mali. Razlog zbog čega je veći spremnik lakši za održavanje je: postoji više voda za rasipanje otpada, više površine za raspadanje otpada i stabilniji okoliš. Na primjer, temperatura na 10 galon-ski spremnik može djelovati brže zbog sunčanog svjetla ili hladne noći nego na 55 galon-ski spremnik. 55 galon-ski spremnik ima tendenciju stabilnijeg pH nego 10 galon-ski spremink. Stoga, akvaristi početnici bi trebali odabrati što veći spremnik kojeg mogu smjestiti, a da bude ekonomsko i prostorno prihvatljiv.

Biranje mjesta akvarija (spremnika):
Prvi zahtjev za mjesto akvarija je područje koje može podržati njegovu težinu. Voda je vrlo teška, oko 8 funti po galonu (oko 1 k / l). Na primjer, 20 galon-ski spremnik teži više od 160 funti izuzevši šljunak ili kamenje. Jednom kada je mjesto koje može podnijeti takvu težinu, pronađeno, provjerite da to mjesto ispunjava i druge zahtjeve. Spremnik bi trebao biti što dalje od izravnog sunčevog svjetla, koji će poticati rast algi i može utjecati na temperaturu vode. Izbjegavajte stavljanje spremnika blizu prozora ili vrata gdje bi propuh mogao ohladiti spremnik. Slično tomu, spremnik bi trebao biti udaljen od bilo kakvih loživih jedinica (peć, štednjak) koje bi pregrijale spremnik. Spremnik bi trebao biti blizu električnih utičnica te na mjestu gdje je olakšana izmjena vode.

Cijena: Nažalost, cijena je obično važan faktor u biranju vrste i veličine spremnika kojeg netko može sebi priuštiti. Općenito stakleni spremnici su jeftiniji nego od plexiglass-a. Uobičajeno je: što je manji spremnik, manja je i cijena (osim onih ispod 10 galona). Najjeftiniji spremnici su obično masovno proizvedeni, na primjer 10, 20, i 55 galona zapremine.

Riblje Potrebe: Prije odabira spremnika, trebali bi biti razmotreni sljedeći faktori: vrsta i broj riba. Uzeti u obzir veličina spremnika po zahtjevu vrste. Na primjer, za Arowana ili Oskar-a ne očekujte da će preživjeti u spremniku od 10 galona. Iako nije nužno odmah odlučiti koje ribe ćete imati u akvariju, da bi postigli najbolje rezultate, odlučite unaprijed.

Vrste akvarija
Najčešće vrste materijala korištene za spremnike u Sjedinjenim Američkim Državama su staklo i pleksiglas. Oba materijala su se pokazale dobrim za držanje akvarijskih riba.

Stakleni spremnici su povoljniji jer je materijal dovoljno raspoloživ da bi imao nisku cijenu. Stakleni spremnici, napravljeni od strane poznatih proizvođača, su općenito pouzdaniji, u smislu da neće curiti. Međutim, neki jeftino proizvedeni spremnici su podložni curenju i lomu. Kada kupujete spremnik budite sigurni da ima garanciju protiv curenja za neki vremenski period. Svi stakleni spremnici su teški.

Pleksiglas spremnicima raste popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovi spremnici su svijetli, atraktivni i su dostupni u raznovrsnim veličinama i oblicima. Za pleksiglas spremnike, manje je vjerojatno da će curiti. Postoje nekoliki nedostatke uključujući veću cijenu od staklenih spremnka te ranjivost u smislu ogrebotina. Neki izvještaji pokazuju da se veliki spremnici „izboče“ s vremenom.

Postoje i druge vrste spremnika, ali nisu toliko uobičajeni kao ove gore spomenute dvije vrste.

Bez obzira koji je spremnik izabran, budi siguran da je uključen i poklopac. Poklopac će smanjiti isparavanje i smanji izglede iskakanja riba.

Oblik spremnika
Oblici akvariji su dostupni u raznim varijantama, najčešće je pravokutan. Pravokutni akvariji su dobri za ribu jer obično oni imaju veliku površinu za razmjenu plina. Međutim, takozvani " visoki " spremnici koji imaju malu površinu manje su prikladni te je potrebna snažna aeracija. Općenito, visoki spremnici ne mogu podržati veliku skupu organizama kao što to mogu plići spremnici.

Akvariji na primjer šesterokutnog oblika, ne mogu podržati toliko riba kao pravokutan akvarij, ponovo zbog manje površine. Šesterokutni akvariji ne omogućava dugačak, otvoren prostor za plivanje.
Predgovor | Uvod | Anatomija | Akvarij - Kako izabrati akvarij | Akvarij - Razmjeötaj u akvariju | Akvarij - Uspostava akvarija | Osnovna Anatomija Ribeéiva Hrana | Metode postupanja kod bolesti | Bolesti | Tehnike razmnûavanja tropskih riba | O?uvanje | Kemija vode

Prijevod sa engleskog na hrvatski omogućio Dean Barić

Praöume na Hrvatskom | Copyright | Praöume na Engleskom | U PDF-u

©2007 Rhett Butler